In de afgelopen jaren is het A.S.Z., met zijn toegewijde interne crisiscel, herhaaldelijk samengekomen om doortastend op te treden tijdens de uitdagende tijden van de coronapandemie. Deze ervaring heeft ons niet alleen bekwaam gemaakt in crisismanagement, maar heeft ook benadrukt hoe cruciaal een solide voorbereiding is voor het omgaan met diverse noodsituaties.
Bij het A.S.Z. geloven we dat proactieve stappen een essentiële rol spelen in het waarborgen van de veiligheid en gezondheid van onze gemeenschap. Daarom leggen we een aanzienlijke nadruk op preventieve maatregelen. We begrijpen dat het voorkomen van een crisis even waardevol is als het effectief reageren erop.
Ons team heeft zich toegewijd aan het implementeren en handhaven van robuuste preventieprotocollen. We werken nauw samen met medische experts, gezondheidsinstanties en andere relevante partners om onze organisatie te beschermen tegen mogelijke bedreigingen. Door middel van voortdurende training, educatie en up-to-date informatie streven we ernaar om de risico's tot een absoluut minimum te beperken.
Het A.S.Z. heeft geleerd dat veerkracht niet alleen afhangt van onze reactie op een crisis, maar ook van de maatregelen die we nemen om deze te voorkomen. We zijn vastberaden om onze inspanningen voort te zetten en ons voor te bereiden op verschillende scenario's, zodat we onze missie om hoogwaardige zorg te bieden, zelfs in de meest uitdagende omstandigheden, kunnen blijven vervullen.
A.S.Z. Geraardsbergen en brandweer simuleren brand en evacuatie: “Belangrijk om intern noodplan uit te testen”
Op vrijdag 9 december werd in het A.S.Z. campus Geraardsbergen een evacuatie-oefening georganiseerd in samenwerking met de brandweer. Het is zeer belangrijk om het intern noodplan uit te testen om goed voorbereid te zijn, ook voor onze medewerkers is een training in een realistisch kader zeer waardevol.
Het scenario bestond uit een brand op een tweepersoonskamer op een verpleegafdeling. Vrijwilligers kropen in de rol van patiënten, de interventieploeg startte een horizontale evacuatie naar een veilige plaats. 
“We organiseren dergelijke oefeningen om het interne noodplan uit te testen en medewerkers op te leiden om patiënten in noodsituaties een optimale hulpverlening te kunnen garanderen. Op het einde volgde er een debriefing om onze werking te verbeteren. De oefening werd zo realistisch mogelijk uitgetekend, zo werd er ook een rookgenerator gebruikt. Dit is zowel voor de ziekenhuismedewerkers als voor de brandweerdiensten een goede voorbereiding op een echte noodsituatie”, aldus Jo Keymeulen, noodplancoördinator A.S.Z.
“Bij een brand volgen we intern het ‘ABCDE’ principe: Alarmering van interne interventieploeg en externe hulpdiensten, Bluspoging m.b.v. simulator blusapparaten om het zo realistisch mogelijk te maken, Compartimenteren door het sluiten van deuren en ramen, Delegeren van acties door de interventieploeg en Evacueren van patiënten. Het zijn deze operationele taken die tijdens de oefening getest werden. Deze oefening is ook belangrijk voor onze spoeddienst om de communicatie met en opvang van brandweer te oefenen” zegt Sara Coppin, preventieadviseur A.S.Z.
“Een training in een realistische omkadering is voor onze mensen altijd bijzonder interessant. Zo maken we kennis met het interne noodplan van het ziekenhuis en mogelijke obstructies waar we ook in een reële noodsituatie mee kunnen geconfronteerd worden”, getuigt brandweerkapitein Bart Vandesande.
Veiligheid eerst @ A.S.Z.
In 2022 heeft het A.S.Z. met grote inzet gewerkt aan het versterken van hun noodplanning. Verschillende initiatieven zijn ontplooid om de veiligheid en paraatheid binnen onze ziekenhuizen te verbeteren.
Potentieel brandgevaar
Zo zijn alle branddetectie-installaties werden grondig onder de loep genomen, wat heeft geresulteerd in een aanzienlijke daling van valse brandmeldingen. Daarnaast heeft het A.S.Z. strengere controles ingevoerd op het gebruik van elektrische apparaten die een potentieel brandgevaar vormen.
Een belangrijke mijlpaal was de daadwerkelijke implementatie van een tweede interventieploeg, die 24/7 paraat staan in geval van nood. Bovendien is de technische dienst tijdens de werkuren ook toegevoegd aan de interventieploeg. Deze ploeg heeft zowel theoretische als praktische training gehad, inclusief het testen van interventiemateriaal via oefeningen. In samenwerking met de Federale Overheidsdienst (FOD) en andere betrokken diensten is het BITS-systeem geïnstalleerd, waardoor slachtoffers in geval van een ramp beter kunnen worden getraceerd. Bovendien zijn we in 2022 gestart met de uitwerking van een risicoanalyse voor verschillende noodsituaties.
Oefenen = een must!
Het trainen van personeel voor noodsituaties is een prioriteit. Praktijkcoaches voor noodsituaties zijn opgeleid, waarbij 46 personen zijn getraind om deze rol op zich te nemen. Deze coaches hebben een carrouselopleiding gevolgd met thema's als brand, agressie, noodplan en evacuatietechnieken. Ze zijn betrokken bij oefeningen, houden toezicht op brandveiligheid op de afdelingen, vullen selfchecks voor noodsituaties in en zorgen voor kennisoverdracht naar nieuwe medewerkers. De selfchecks hebben geleid tot het identificeren van pijnpunten, die tegen het einde van 2022 grotendeels zijn opgelost. Het noodplan blijft echter een aandachtspunt voor voortdurende verbetering.
Regelmatige alarmeringsoefeningen worden uitgevoerd door de noodplancoördinator op verschillende afdelingen d.m.v. de brandmeldknop in te drukken. Deze oefeningen evalueren de reactie van de interventieploeg. 
Er is een uitgebreid opleidingsplan ontwikkeld voor alle medewerkers, variërend van basiskennis tot interventieploeg. Brandveiligheidstraining omvat onder andere elektronische blusoefeningen zoals "Bulls Eye" en "Fire Truck". Verschillende afdelingen hebben deelgenomen aan tabletop-oefeningen over hoe te handelen bij brand, inclusief een legospel voor een interactieve benadering.
Conclusie
Het A.S.Z. heeft in 2022 aanzienlijke vooruitgang geboekt in hun noodplanning, met een sterkere focus op zowel preventieve maatregelen als daadwerkelijke reactie op noodsituaties. De combinatie van technische, organisatorische en trainingsinitiatieven heeft de algehele veiligheid en paraatheid van het ziekenhuis versterkt, wat essentieel is voor het waarborgen van de gezondheid en het welzijn van zowel medewerkers als patiënten.

Misschien vind je volgende pagina's ook interessant:

Terug naar boven