A.S.Z. en OLV Ziekenhuis klaar voor gezamenlijke toekomst
Op zaterdag 9 juli 2022, hebben het OLV Ziekenhuis, het A.S.Z. Ziekenhuis en de vzw Medische Staf Stedelijk Ziekenhuis een integratieprotocol ondertekend. De fusieplannen lagen al een tijdje op tafel, maar nu zitten beide ziekenhuizen met dit integratieprotocol in een rechte lijn naar de fusie. Vervolgens hebben de directies in december 2022 een eerste voorstel voor een nieuw zorgstrategisch plan voorgelegd. Het finaliseren van het zorgstrategisch plan voor het beoogde fusieziekenhuis is voorzien voor het voorjaar van 2023, een van de mijlpalen op het traject naar de fusie tussen beide ziekenhuizen, die voor 1 januari 2025 is voorzien.
Integratieprocotol
De plechtige ondertekening van het integratieprotocol vond plaats in het Stedelijk Museum ’t Gasthuys in Aalst. De naam 't Gasthuys verwijst naar het voormalige hospitaal dat op deze site gevestigd was. De perfecte locatie om onze krachten officieel te bundelen. De ondertekening van dit integratieprotocol houdt de intentie in om tegen 2025 één gefusioneerd ziekenhuis tot stand te brengen. Dit integratieprotocol legt de grote krijtlijnen vast: de juridische vorm, het bestuur binnen de nieuwe organisatie, afspraken met de artsen en de publieke deelgenoten, garanties voor de medewerkers,…
Eén ziekenhuis, zes campussen, met de ambitie om later in Aalst beide campussen samen te voegen op één nieuwe site
In de huidige versie van het zorgstrategisch plan worden de bestaande twee campussen in Aalst voorzien voor hooggespecialiseerde zorg. Maar de ambitie bestaat om tegen 2040 één nieuwe site in Aalst te realiseren waar we alle activiteiten kunnen samenbrengen. Daarrond krijgen de andere campussen een eigen rol. Deze bieden basisspecialistische zorg aan en functioneren als gezondheidscentra om lokale zorgvragen dicht bij de bevolking aan te bieden. Bovendien kunnen we vanuit deze campussen ook aan patiënten van buiten de eigen regio basiszorg aanbieden, met doorverwijzing naar Aalst wanneer hooggespecialiseerde zorg is vereist.
Samen één sterk ziekenhuis
De directies willen nogmaals benadrukken dat alle artsen en medewerkers van beide ziekenhuizen kunnen meestappen in dit nieuwe verhaal en zij onderstrepen dat alle campussen hierin een rol zullen blijven spelen. Het A.S.Z. ziekenhuis heeft campussen in Aalst, Geraardsbergen en Wetteren en het OLV Ziekenhuis in Aalst, Asse en Ninove. Met deze fusie ontstaat één van de grootste ziekenhuizen in België met vergaande expertise en innovatiecapaciteit. De nieuwe entiteit staat na de fusie voor:
- Jaarlijks 950.000 ambulante contacten (consultaties,…)
- 58.000 verblijvende opnames per jaar
- 120.000 dagziekenhuisopnames per jaar
- 90.000 aanmeldingen spoedgevallen per jaar
- 2.500 bevallingen per jaar
- Meer dan 500 arts-specialisten (stafleden) en meer dan 5.000 medewerkers
- 1.200 gefinancierde bedden
- Jaarlijks 950.000 ambulante contacten (consultaties,…)
- 58.000 verblijvende opnames per jaar
- 120.000 dagziekenhuisopnames per jaar
- 90.000 aanmeldingen spoedgevallen per jaar
- 2.500 bevallingen per jaar
- Meer dan 500 arts-specialisten (stafleden) en meer dan 5.000 medewerkers
- 1.200 gefinancierde bedden
Onze medewerkers staan op de eerste plaats
We hechten veel belang aan de betrokkenheid van onze medewerkers gedurende het gehele integratieproces. Om deze betrokkenheid te waarborgen, organiseren we regelmatig infosessies en verstrekken we updates via nieuwsbrieven. We geloven in open communicatie en staan altijd klaar om vragen van onze medewerkers te beantwoorden. Onze medewerkers vormen het kloppende hart van onze organisatie en hun belangen hebben onze hoogste prioriteit. Naast het behouden van hun welzijn, begrijpen we dat een succesvolle fusie extra helpende handen vereist. Samen streven we ernaar om als één verenigd team het verschil te maken en hoogwaardige zorg te blijven leveren.
We vroegen aan enkele bestuurders van beide ziekenhuizen hoe zij naar deze integratie kijken. In dit filmpje delen we graag hun reacties.
Sabine Siau opnieuw aangeduid als algemeen directeur A.S.Z.
In de zomer van 2022 werd Sabine Siau opnieuw aangesteld als algemeen directeur. Begin augustus besliste Katlyn Colman om in september 2022 aan de slag te gaan als nieuwe algemeen directeur van het psychiatrisch ziekenhuis KARUS.
“De voorbije jaren voelde ik dat ik het in mijn bloed heb om een algemeen beleid uit te stippelen. Ik ben dan ook verheugd om, in nauwe samenwerking met alle directieleden en artsen, nu terug definitief het roer over te nemen en te werken aan warme en kwaliteitsvolle zorg. Dit is iets wat elke zorgmedewerker drijft. Daarom wil ik voor elk van die zorgprofessionals een optimaal werkklimaat creëren, zodat zij steeds de meest gepaste en professionele zorg kunnen bieden” aldus Sabine Siau.
“We staan voor een heuse uitdaging, afgelopen zomer hebben we het integratieprotocol ondertekend om samen het OLV Ziekenhuis onze expertise te bundelen. Door beide ziekenhuizen te integreren kunnen we meer voordelen realiseren voor onze patiënten, voor onze medewerkers en artsen en voor de samenleving. Het lijkt mij een zeer mooie uitdaging om ons fusieproject in goede banen te leiden.”
A.S.Z. Aalst mag uitbreiden met nieuw
T-gebouw dat moeder-kindgebouw wordt
T-gebouw dat moeder-kindgebouw wordt
Investering door de Vlaamse Regering
In februari 2022 kreeg het A.S.Z. de bevestiging dat de Vlaamse Regering de aanvraag voor een nieuw bijkomend gebouw op campus Aalst goedgekeurd heeft. In de plannen voor het nieuwe gebouw werden initieel 114 bedden voorzien op ruimere verpleegeenheden en 30 bijkomende plaatsen voor daghospitalisatie.
Wouter Beke, toenmalig Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoede zei hierover het volgende: “Hedendaagse ziekenhuisinfrastructuur is noodzakelijk om de patiënt de beste zorg te kunnen bieden en de zorgverleners de beste werkomstandigheden. Daarom investeert de Vlaamse Regering 900 miljoen in nieuwe ziekenhuisinfrastructuur. Ook in het A.S.Z. in Aalst. De Vlaamse Regering heeft beslist een jaarlijks strategisch forfait van 1,630 miljoen euro, of ongeveer 48 miljoen euro, toe te kennen voor de vernieuwing van de infrastructuur van het ziekenhuis. Ook spelen we met de uitbreiding van het dagziekenhuis in op de veranderende noden in de zorg en het aanbieden van kwaliteitsvolle en warme zorg. We wensen heel de ploeg veel succes met de realisatie”.
Aalst, Vlaamse zorgstad bij uitstek
Ook Christoph D’Haese, voorzitter van de raad van bestuur van het A.S.Z. en burgemeester van Aalst was opgetogen met het nieuws: “Het A.S.Z. heeft al langer nood aan een zogenaamd T-gebouw: een flexibel gebouwde beddenvleugel die moet toelaten dat we het ziekenhuis grondig moderniseren. Daarom is deze subsidiëring fantastisch nieuws. Tijdens de broodnodige renovatiewerken blijft het A.S.Z. dezelfde capaciteit behouden. Aalst is de Vlaamse zorgstad bij uitstek, en dankzij deze aanzienlijke financiële stimulans vanuit Vlaanderen, blijven we die eretitel ook de komende decennia met verve waarmaken.”
Wouter Beke bezocht A.S.Z. Aalst
In het kader van deze beslissing, bracht minister Beke midden maart ook een bezoek aan het A.S.Z. campus Aalst. Tijdens een infomoment en een rondleiding op de diensten Pediatrie en Intensieve Zorgen deed de directie toen haar toekomstvisie op een ‘healing environment’ voor het nieuwe T-gebouw uit de doeken.
Alain Parewyck, administratief directeur A.S.Z. lichtte tijdens het bezoek toe: “Zo bouwen we verder aan een innoverend zorglandschap met een aankomende nauwere samenwerking met het OLV Ziekenhuis in gedachten, alsook de samenwerking met de partners van het ziekenhuisnetwerk Curoz. De afdelingen kunnen in de toekomst, in samenspraak, flexibel meerdere bestemmingen krijgen doorheen de tijd.”
Een nieuw gebouw met blik op het toekomstig zorglandschap
En zo geschiedde, want op 9 juli 2022 tekenden het A.S.Z. en OLV Ziekenhuis een integratieprotocol, een eerste belangrijke stap naar een fusie toe, die in de loop van 2022 steeds meer vorm kreeg. Toen ook de eerste gesprekken voor de zorgstrategische visie van het fusieziekenhuis van start gingen, kwam de invulling van dit nieuwe gebouw opnieuw op tafel en werd al snel duidelijk dat de initiële plannen moesten herzien worden in functie van de naderende fusie. De optie om van dit gebouw een gezamenlijk moeder-kindcentrum te maken kwamen steeds meer op de voorgrond. Er zou dan geopteerd worden voor volgende indeling:
- Niveau -2: Fietsenstalling en bijkomende logistieke ruimten
Niveau -1: Logistiek
- Niveau 0: Consultaties Pediatrie en Gynaecologie
- Niveau 1: Dagziekenhuis
- Niveau 2: Verloskwartier en neonatologie met koala-kamers
- Niveau 3: Materniteit (35 bedden)
- Niveau 4 en 5: Pediatrie (2 x 24 bedden)
- Niveau -2: Fietsenstalling en bijkomende logistieke ruimten
Niveau -1: Logistiek
- Niveau 0: Consultaties Pediatrie en Gynaecologie
- Niveau 1: Dagziekenhuis
- Niveau 2: Verloskwartier en neonatologie met koala-kamers
- Niveau 3: Materniteit (35 bedden)
- Niveau 4 en 5: Pediatrie (2 x 24 bedden)
"Dankzij de grondige voorbereiding kunnen de voorbereidende werken eind 2023 starten. De werken aan de opbouw van het T-gebouw starten volgens de huidige planning in februari 2025 en lopen tot mid 2027. Zo zullen we, als alles goed gaat, eind 2027 à begin 2028 het gebouw in gebruik kunnen nemen. Nadien zal er gestart worden met de bouw van een parkeertoren" vertelt Alain Parewyck, administratief directeur A.S.Z.