We zetten onze A.S.Z.'ers graag in de bloemetjes! #Complimentendag2022
Naar aanleiding van Complimentendag willen we onze medewerkers graag bedanken voor hun inzet, keer op keer, elke dag weer. Daarom hebben we op 1 maart 2022 alle A.S.Z.'ers (letterlijk) in de bloemetjes gezet!
Hilde Van Sompel, personeelsdirecteur A.S.Z.: "Het A.S.Z. zet sterk in op een aangename en gezonde werkomgeving. Bovendien investeren wij in een strategisch waarderingsbeleid. Complimentendag is dé dag bij uitstek om onze waardering te tonen aan alle medewerkers. Met een kleine attentie willen we aan al onze A.S.Z.'ers onze appreciatie tonen."
Voorkomen is altijd beter dan genezen
De interne werkgroep 'We Care for You' - bestaande uit collega's van uiteenlopende diensten en functies - zet zich in om burn-out bij medewerkers te voorkomen. Gaande van kleine, proactieve initiatieven, over het zijn van een aanspreekpunt bij bezorgdheden, tot doorverwijzing naar professionele hulpverlening waar nodig, alles is mogelijk. Zij zijn er om te zorgen voor wie zorgt, in alle discretie en met respect voor ieders privacy. Voor de interne bekendmaking van deze werkgroep maakten we in 2022 een filmpje, zo ontdekken onze medewerkers waarvoor ze bij het WCFY-team terecht kunnen.
WEEK VAN DE ZORG
Van 9 t.e.m. 15 mei 2022 was het opnieuw Week van de Zorg. Tijdens deze week werd elke dag iets ingepland voor onze medewerkers. Zo vond er op maandag een interne ambitiemeeting plaats met tal van workshops om strategische input te verzamelen over verschillende topics binnen het A.S.Z. Op dinsdag werd er op elke campus een 'flitspaal' geïnstalleerd waar iedereen zijn mooiste lach mocht bovenhalen om met collega's op de foto te gaan. De foto's kon je als aandenken meenemen op postkaartformaat. Op woensdag werden er twee work-outs aangeboden: morning activitation en zumba, zodat we tegen donderdag zonder schuldgevoel konden genieten van een heerlijk pakje Belgische frietjes. Ook de nachtshifts werden tijdens deze week verrast met een lekker zoete traktatie in het holst van de nacht. Kortom: het was een leuke week voor al onze zorghelden!
A.S.Z. Lanceert Krachtige Anti-Agressiecampagne om Geweld tegen Zorgverleners te Stoppen
In een stap om de groeiende epidemie van verbaal en fysiek geweld tegen zorgverleners aan te pakken, heeft het A.S.Z. in 2022 een krachtige anti-agressiecampagne gelanceerd met als motto "Wij zijn geen doelwit van agressie." De campagne heeft als doel bewustzijn te creëren over het alarmerende gedrag en agressie tegen zorgverleners te stoppen. Het initiatief heeft aanzienlijke aandacht en steun in de media gekregen.
De afgelopen jaren heeft de medische sector wereldwijd te maken gehad met een zorgwekkende toename van geweld tegen zorgverleners. Verbaal geweld, fysieke intimidatie en zelfs ernstige incidenten zijn al te vaak aan de orde van de dag geworden. Deze alarmerende trend heeft niet alleen invloed op de geestelijke en lichamelijke gezondheid van de zorgverleners, maar kan ook de kwaliteit van de verleende zorg negatief beïnvloeden.
Sabine Siau, algemeen directeur A.S.Z., benadrukt het belang van de anti-agressiecampagne: "Onze medewerkers worden regelmatig geconfronteerd met intimidatie en agressieve bezoekers. Met deze campagne willen we niet alleen het bewustzijn vergroten, maar ook een krachtig signaal afgeven dat dergelijk grensoverschrijdend gedrag onacceptabel is. Zorgverleners verdienen respect en veiligheid terwijl ze zich inzetten voor het welzijn van anderen."
De "Wij zijn geen doelwit van agressie" campagne omvat diverse strategieën om dit doel te bereiken:
1. Voorlichting en bewustwording: A.S.Z. heeft intensieve trainingen en workshops ontwikkeld voor haar zorgverleners. Deze sessies benadrukken het belang van respectvolle interacties en bieden effectieve strategieën om met stressvolle situaties om te gaan.
2. Streng beleid: Het ziekenhuis heeft een streng beleid geïmplementeerd tegen agressie. Duidelijke richtlijnen zijn vastgesteld om agressieve incidenten adequaat aan te pakken, met mogelijke juridische consequenties voor de daders.
3. Ondersteuning van slachtoffers: Het A.S.Z. biedt uitgebreide ondersteuning en begeleiding aan zorgverleners die slachtoffer zijn geworden van geweld. 
4. Community engagement: De campagne heeft het grote publiek betrokken via sociale media. Hierdoor wordt een bredere bewustwording gecreëerd en wordt het belang van het beschermen van onze zorgverleners benadrukt.
De impact van de anti-agressiecampagne van A.S.Z. is reeds merkbaar. Het bewustzijn over dit belangrijke probleem groeit en er wordt meer nadruk gelegd op respect en empathie in de omgang met zorgverleners. Andere medische instellingen hebben ook interesse getoond in het overnemen van soortgelijke initiatieven om geweld tegen zorgverleners te bestrijden.
In een tijd waarin zorgverleners onvermoeibaar werken om gezondheid en welzijn te bevorderen, is het A.S.Z. een inspirerend voorbeeld van hoe vastberadenheid en samenwerking een positieve verandering kunnen teweegbrengen. De "Wij zijn geen doelwit van agressie" campagne toont aan dat met gezamenlijke inspanningen een cultuur van respect en veiligheid kan worden bevorderd, niet alleen in ziekenhuizen, maar in de gehele samenleving.
Het A.S.Z. goed op weg naar een (c)lean house!
Op donderdag 21 april 2022 werd de Lean Award 2022 uitgereikt tijdens het congres 'De kracht van LEAN in Zorg en Welzijn'. Dit evenement wordt jaarlijks georganiseerd door vzw Zorgondersteuning. Ook het A.S.Z. was genomineerd. Binnen het A.S.Z. zetten we al enkele jaren sterk in op de Lean-filosofie om onze efficiëntie te verbeteren. Niet in de vorm van grote, top-down geïnitieerde projecten, maar zoals het bij Toyota ooit werd ontwikkeld: door het direct oplossen van dagelijkse problemen a.d.h.v. trial-and-error, vanaf de werkvloer. 
Jolien Eeckhout, departementsverantwoordelijke HR & organisatieontwikkeling: "In 2021 behaalde ik mijn certificaat tot lean expert. Deze opleiding was voor mij het startschot om een “Start to Lean” beleid te ontwikkelen op maat van mijn eigen ziekenhuis en zo deze optimalisatiemindset duurzaam uit te rollen. Vanuit HR-perspectief is het lean denken een dankbare methodiek voor team- en organisatieontwikkeling en het werken aan medewerkersbetrokkenheid. Het leanverhaal past ook perfect binnen onze HR-kernwaarden: inspraak en betrokkenheid van elke medewerker. Ik ben alvast heel enthousiast om de lean-dynamiek verder te mogen zetten en te stroomlijnen vanuit een nieuwe functie in ons HR-departement. Deze nominatie voor de lean award was daarbij een mooie opsteker!"
Wat houdt Lean nu weer in?
Lean is ontstaan in de automobielsector bij Toyota en is een methodiek om tot procesoptimalisatie te komen en zo diensten efficiënter te laten werken. Belangrijk hierbij is dat de ideeën en initiatieven komen vanop de werkvloer en zelfs van bij de klanten, niet vanuit het management. Zo creëer je een groter draagvlak en wordt er gewerkt aan een voortdurende verbetercultuur. Op het einde van de rit kom je tot betere resultaten voor de medewerkers, voor de klanten en voor de organisatie. 
Lean binnen het A.S.Z.
Projectmanager Jolien Eeckhout legt uit wat de bedoeling is van het Lean-project binnen het A.S.Z.: “In het zorgdepartement is de laatste jaren al sterk ingezet op een verbetercultuur door alle inspanningen rond NIAZ. Met Lean wilden we deze dynamiek ook opwekken op de administratieve diensten: blijvend verbeterpunten zoeken in de dagelijkse werking. Ook op niet-zorg-diensten moet er steeds meer werk verricht worden met minder middelen. De Lean-filosofie moet ons helpen om onze efficiëntie te verbeteren. Maar het draait zeker niet alleen om procesoptimalisatie. We zijn vertrokken vanuit de waarden ‘inspraak en betrokkenheid’ die ook op onze A.S.Z.-strategiekaart staan want we willen werken aan excellente zorgverlening waarbij we echt beroep willen doen op de expertise en betrokkenheid van élke medewerker.”
Lean Award 2022
Verschillende projecten uit de opleiding 'Lean Expert in Zorg en Welzijn' werden geselecteerd voor de Lean Award 2022. Zorgondersteuning vzw wil de Vlaamse zorgaanbieders versterken door een overkoepelend platform te bieden, ter verbetering van de zorgondersteunende processen. De vereniging wil op diverse bijeenkomsten de deelnemers voorzien van essentiële, praktijkgerichte informatie en op die manier inspirerend werken voor alle spelers binnen de Vlaamse zorgsector. Tijdens dit jaarlijks congres kwamen meer dan 250 verantwoordelijken uit de zorg- en welzijnssector samen om te leren en te ontdekken wie door de vakjury en het publiek tot winnaar verkozen wordt. Wij zijn enorm trots op onze collega Jolien Eeckhout die strandde op een mooie, tweede plaats. Proficiat Jolien!
MEdewerkersbevraging
Eén van de doelstellingen voor het jaar 2022 was de uitvoering van een medewerkersbevraging, de zogenaamde risicoanalyse psychosociale aspecten. Dit onderzoek heeft tot doel inzicht te krijgen in de tevredenheid met betrekking tot verschillende aspecten van het werk, waaronder arbeidsomstandigheden, arbeidsrelaties, arbeidsvoorwaarden, arbeidsorganisatie en arbeidsinhoud. Daarnaast wordt er gekeken naar indicatoren van het welzijn van medewerkers. De resultaten van dit onderzoek zijn als basis gebruikt voor verdere acties.
De algemene resultaten werden aanvankelijk gepresenteerd tijdens vergaderingen van hoofdverpleegkundigen en afdelingshoofden, evenals tijdens personeelsbijeenkomsten op de drie campussen. Daarnaast kregen alle leidinggevenden individuele besprekingen om de resultaten op het niveau van hun afdeling te bespreken. Later in het najaar werd ook gestart met de ontwikkeling van een alomvattend actieplan voor het hele ziekenhuis. Hieronder lees je verschillende initiatieven die genomen zijn naar aanleiding van de bevraging.
Welzijn
- Focus op het versterken van de veerkracht van onze medewerkers door middel van interactieve trainingen en aandacht voor het "We Care for You" team.
- Verbeterde communicatie over het welzijnsbeleid.
Onderlinge Interactie
- Opstellen van een actieplan gericht op het bevorderen van waardering, met speciale nadruk op interdisciplinaire relaties.
- Workshops over waarderende communicatie en samenwerking voor teams.
Leiderschap
- Regelmatige coaching en ondersteuning voor leidinggevenden, waarbij nuttige informatie op een interactieve manier wordt gedeeld.
Think YOU
Think You was een operationele doelstelling in 2022: “Het verbeteren van de onderlinge bejegening tussen medewerkers in het algemeen en tussen zorgverleners in het bijzonder”. In 2022 kreeg dit project stilaan vorm, dankzij de input van een gevarieerde werkgroep van verpleegkundigen, leidinggevenden, administratief medewerkers, artsen…  Daarnaast werden de ideeën voorgelegd op de jaarlijkse ambitiemeeting, om het concept eventueel nog bij te sturen. Think You focust op het stimuleren van waarderend samenwerken en communiceren. Dit gebeurt via een traject dat als team afgelegd wordt. Er wordt een insights-coaching gevolgd, om inzicht te krijgen in de verschillen die aanwezig zijn binnen een team en hoe hiermee om te gaan. Bovendien willen we met Think You ook de samenwerking tussen verschillende teams of disciplines gaan stimuleren aan de hand van verschillende acties in 2023.
HR-handboek: onze interne gids voor nieuwe leidinggevenden
In 2022 hebben we het HR-handboek geïntroduceerd voor nieuwe leidinggevenden. Dit uitgebreide handboek biedt een overzicht van alle HR-beleidsdocumenten en processen binnen ons ziekenhuis en is speciaal samengesteld ter ondersteuning van nieuwe leidinggevenden bij hun taken. Of het nu gaat om informatie over arbeidsvoorwaarden, prestatiebeheer of vormingen, dit handboek fungeert als een betrouwbare gids.
#TEAMASZ GROEIT
In het A.S.Z. gaan groei en innovatie hand in hand, zo streven we er voortdurend naar om onze zorgverlening naar nieuwe hoogten te tillen. In 2022 hebben we met trots een aantal getalenteerde en gepassioneerde artsen mogen verwelkomen in onze diverse afdelingen. Deze uitbreiding van ons artsenteam heeft ons in staat gesteld om onze diensten verder te versterken en te diversifiëren, en om nog meer patiënten de hoogwaardige zorg te bieden waar we om bekend staan.
We geloven sterk in de kracht van samenwerking en een inclusieve benadering van de gezondheidszorg. We koesteren een omgeving waarin verschillende expertises samenkomen om innovatieve oplossingen te creëren en de best mogelijke resultaten voor onze patiënten te bereiken. We zijn ervan overtuigd dat ons voortdurende streven naar groei en het aantrekken van interessante en competente professionals ons in staat zal stellen om onze impact op de gezondheidszorggemeenschap verder te vergroten.
Als dynamisch en vooruitstrevend ziekenhuis nodigen we voortdurend nieuwe talenten uit om deel uit te maken van ons enthousiaste team. Als jij een passie hebt voor medische excellentie, innovatie en een positieve impact wilt hebben op het leven van mensen, dan moedigen we je aan om de mogelijkheden te verkennen om bij ons te komen werken. Samen kunnen we blijven bouwen aan een toekomst waarin gezondheid en welzijn centraal staan, en waarin we de normen van de gezondheidszorg blijven verleggen.
Specialisme: Orthopedie
Subspecialismen: Knie(prothese)chirurgie, Voet- en enkelchirurgie, sportletsels
Interesses: Dokter Paul Byttebier is een orthopedisch chirurg gespecialiseerd in de behandeling van knie-, enkel- en voetaandoeningen. Hij heeft een bijzondere aandacht voor de sportieve letsels van deze gewrichten.
Opleiding: Van 2008 tot 2015 volgde dr. Byttebier de opleiding geneeskunde aan de UGent. Tijdens zijn opleiding behaalde hij tevens het diploma van sportgeneeskunde. Hij specialiseerde zich verder in de orthopedische heelkunde van 2015 tot 2021. Tijdens deze periode werd hij twee jaar opgeleid in het AZ Groeninge te Kortrijk en vervolgens twee jaar in het AZ Damiaan te Oostende. Ten slotte vervolledigde hij zijn opleiding in het UZ Gent, waarbij zich voornamelijk toelegde op knie-, enkel- en voetchirurgie.
Vervolgens ging hij zich nog verder bekwamen in deze tak van de orthopedie met een fellowship in de Sint Maartenskliniek in Nederland waar de focus op degeneratieve en neuromusculaire pathologie ligt. In 2022 bekwaamde hij zich verder in de sportieve aspecten van knie- en voetchirurgie in het AZ Monica te Antwerpen.
Specialisme: Anatomo-pathologie    
Subspecialismen: Hepato-pancreato-biliaire pathologie
Interesses: Dr. Candaele is gespecialiseerd binnen de pathologische anatomie. Ze bouwde ervaringen op in het Universitair Ziekenhuis te Gent en in het ZNA Middelheim te Antwerpen. Sinds augustus 2022 versterkt ze het A.S.Z. als vast staflid. 

Naast de algemene pathologie zal dr. Candaele haar specifiek toeleggen op de 'Hepato-pancreato-biliaire pathologie' in het A.S.Z.
Opleiding: Dr. Candaele behaalde haar diploma tot arts aan de Universiteit Gent, waar ze afstudeerde in 2017. Hierna startte ze een specialisatie in de 'pathologische anatomie' en werkte ze gedurende een periode van 5 jaar in het UZ Gent en ZNA Middelheim.
Specialisme: Fysische geneeskunde
Interesses: Dr. Coussement is arts in de Fysische geneeskunde en Revalidatie en is gespecialiseerd in elektrofysiologie (EMG), musculoskeletale echografie en sportgeneeskunde.
Opleiding: Dr. Kim Coussement behaalde haar diploma Algemene Geneeskunde in juni 2012 en in 2017 behaalde zij haar Master na Master in de specialistische geneeskunde met als afstudeerrichting Fysische Geneeskunde & Revalidatie. Bijkomend volgde dr. Kim Coussement enkele subspecialisaties:
2013 : Permanente vorming in de sportgeneeskunde
2016 : European board Certificate of Physical and Rehabilitation Medicine


Specialisme: Orthopedie
Interesses: Dr. Irisa Myncke heeft een bijzondere interesse in de 'hand- en polschirurgie' en de 'microchirurgie'. 
Opleiding: Ze studeerde geneeskunde aan de VUB van 2008 tot 2015. Nadien had ze verschillende assistentschappen te Stuivenberg Antwerpen, Maria Middelares Gent, ZOL Genk, UMC Sint-Pieter Brussel, UZ Brussel en het OLV Ziekenhuis. Vervolgens koos ze voor de subspecialiteit hand- en polschirurgie. Ze werkte via een Fellowship in AZ Monica (Deurne) en behaalde een bijkomend diploma Microchirurgie in 2021.

Specialisme: Fysische Geneeskunde en Revalidatie
Interesses: Dr. Raes is arts in de Fysische geneeskunde en Revalidatie en heeft een bijzondere interesse voor manuele therapie, elektrofysiologie (EMG) en echogeleide infiltraties.
Opleiding: Dr. Raes behaalde in 2016 haar diploma geneeskunde aan de Universiteit van Gent. In 2021 behaalde zij haar diploma als arts-specialist in Fysische Geneeskunde en Revalidatie. Zij volgde bijkomende vormingen in manuele therapie, musculoskeletale echografie, EMG en sportgeneeskunde. Zij is lid van de Belgian Society of Physical Medicine and Rehabilitation en erkend lid van de European Board of Physical Medicine and Rehabilitation.
Dr. RAMAN Stéphanie
Specialisme: Spoedgevallen​​​​​​​
Dr. REGEER Jeroen    
Specialisme: Mond-, Kaak- en Aangezichtsheelkunde (MKA)
Interesses: Dr. Regeer vervoegt sinds oktober 2022 de dienst MKA in het A.S.Z. Afwisselend met Dr. Tack zal Dr. Regeer ook consulteren te Geraardsbergen, dit op maandag.
Dr. VAN BIESEN Sofie-An
Specialisme: Spoedgevallen

Misschien vind je volgende pagina's ook interessant:

Terug naar boven