A.S.Z. Behaalt Verlenging van Gouden Accreditatiestatus van Qualicor Europe tot 2028
Het A.S.Z. heeft recentelijk de verlenging van het prestigieuze kwaliteitslabel 'Qmentum global international goud' van Qualicor Europe bereikt. Deze belangrijke mijlpaal is voortgekomen uit een grondige overbruggingsaudit die plaatsvond van 22 tot en met 24 november 2022. Qualicor Europe heeft het A.S.Z. positief beoordeeld en bevestigd dat het ziekenhuis tot 2028 met trots de gouden accreditatiestatus behoudt.
De overbruggingsaudit werd uitgevoerd door een team van vijf externe auditoren van Qualicor Europe en omvatte de drie A.S.Z. campussen in Aalst, Geraardsbergen en Wetteren. Deze audit was het begin van het continu verbeterprogromma. 
Gedurende de audit werden diverse kwaliteitsnormen onder de loep genomen en werd de patiëntveiligheid binnen het ziekenhuis nauwkeurig geëvalueerd. Het beoordelingsproces omvatte een directe beoordeling van de operationele processen, waarbij alle betrokkenen - van leidinggevenden en artsen tot verpleegkundigen, stafmedewerkers, ondersteunend personeel en patiënten - werden betrokken.
De weg naar deze verlenging van de accreditatiestatus verliep stapsgewijs en omvatte gerichte verbeteracties die werden geïmplementeerd volgens de normen uiteengezet door Qualicor. Het verder optimaliseren van het beleid rond veiligheidsrondes, zelfcontroles door afdelingen, interne audits en het melden van incidenten droeg bij aan de versterking van de kwaliteit binnen het A.S.Z. 
Sabine Siau, algemeen directeur van het A.S.Z., benadrukt het gevoel van trots binnen de organisatie over het behalen van deze hernieuwde accreditatie. "Ik beschouw het als een beloning en motivatie voor alle artsen en medewerkers die zich dagelijks inzetten voor de beste kwaliteit en veiligheid voor onze patiënten."
Dr. Steven Rimbaut, hoofdarts, voegt hieraan toe: "Kwaliteitsverbetering is essentieel binnen een ziekenhuis. We blijven ons verder inzetten om de kwaliteit te waarborgen door het uitvoeren van verbeteracties naar aanleiding van interne kwaliteitsmetingen (zelfcontroles, veiligheidsrondes, interne audits,..),  (inter)nationale kwaliteitsmetingen, gemelde incidenten en gemelde complicaties en tevredenheidsenquêtes. "
Deze verlenging van de gouden accreditatiestatus benadrukt de voortdurende toewijding van het A.S.Z. aan kwaliteitsvolle en veilige zorg voor al hun patiënten.
A.S.Z. wint award 'Mooiste branding van het jaar'
De Vlaamse en Brusselse zorgsector volgde op 29 april 2022 de onthulling van de 30 genomineerden en 10 awards, tijdens het evenement 'Zorgwerkgever van het Jaar' georganiseerd door ZORG Magazine in de Bijloke in Gent. A.S.Z. mocht de prijs voor 'Mooiste branding van het jaar' in ontvangst nemen. Een welgekomen erkenning voor het harde werk van onze dienst Communicatie in een jaar vol uitdagingen en veranderingen, want we zijn trots op onze naam, identiteit en medewerkers! 
De award 'Mooiste branding van het jaar' werd uitgereikt door Ruud Koolen (Dutch Health Hub). Dorien Buyst, communicatieverantwoordelijke in het A.S.Z., mocht deze prijs in ontvangst nemen. Dorien vertelt: "Door een sterk imago op te bouwen, identificeert en positioneert het A.S.Z. zich met haar zorgaanbod op een aantrekkelijke wijze. Het zorgt voor herkenning, sympathie en vertrouwen, binnen en buiten de organisatie.. Dit resulteert in een voorkeurspositie (top of mind) bij potentiële en bestaande patiënten, medewerkers, verwijzers en stakeholders. We willen vertrouwen opbouwen, de toegankelijkheid voor de patiënt verhogen, het grote publiek informeren op vlak van ons zorgaanbod en aantonen hoe wij kwaliteitsvolle, veilige en innovatieve zorg aanbieden aan onze patiënten."​​​​​​​
“Kwaliteitsvolle, warme en innovatieve zorg is onze kernboodschap, die we in al onze communicatie naar voren willen brengen”
Onze branding ligt in lijn met onze visie, missie en kernwaarden. Kwaliteitsvolle, warme en innovatieve zorg is onze kernboodschap, die we in al onze communicatie naar voren willen brengen. Hoe we excelleren in kwaliteitsvolle zorg, vertellen we aan de hand van persberichten, onze website, social media, digitale communicatieschermen, affiches, magazines en brochures.
"In 2021 hebben we sterk geïnvesteerd in een gloednieuwe, gebruiksvriendelijke website, deze moest volledig aansluiten bij de gecreëerde huisstijl en tegelijkertijd doelgroepgericht en activerend werken. Het innovatieve design gaat hand in hand met gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid, en dat op elk toestel." aldus Dorien Buyst.
ZORG Magazine reikt elk jaar tien awards uit aan de ‘best practises’ die tonen hoe dynamisch en innoverend de zorgsector wel kan zijn. Alle juryleden komen uit de zorgsector en samen beoordeelden ze 75 dossiers. Bij de beoordeling hield de jury extra rekening met de innovatieve aanpak, toekomstvisie, engagement en betrokkenheid van de inzending. 
Erkenning A.S.Z. als referentiecentrum voor complexe pancreaschirurgie verlengd
In 2019 werd het A.S.Z. erkend door de overheid als referentiecentrum voor pancreaschirurgie. Het RIZIV heeft in augustus 2022 de afgesloten overeenkomsten voor het A.S.Z. als referentiecentrum voor complexe chirurgie van de pancreas bestendigd. Dit gebeurde op basis van cijfers van het Kankerregister, waarmee werd vastgesteld dat de drempel werd behaald voor het uitoefenen van deze complexe chirurgie werden behaald in de periode van 1 juli 2019 tot en met 30 juni 2022.
Dr. Bert Van den Bossche, hepatobiliaire en pancreaschirurg A.S.Z.: “We zijn zeer blij dat deze erkenning opnieuw werd toegekend.” De selectie gebeurde op basis van aantallen, expertise en resultaten. Cijfers van het Kankerregister tonen aan dat de overlevingskansen in die centra veel hoger liggen dan in ziekenhuizen met minder expertise. Pancreaskanker is een moeilijk te behandelen aandoening en vraagt vaak om complexe chirurgische ingrepen. De kans op complicaties vermindert aanzienlijk als een ervaren team die operaties uitvoert.
 “Door dergelijke complexe ingrepen te laten uitvoeren door een ervaren team vermindert de kans op complicaties tijdens en na de operatie, en verhogen de overlevingskansen”, zegt dr. Van den Bossche.

BELAC-accreditatie labo A.S.Z. met succes verlengd
Het laboratorium klinische biologie van het A.S.Z. werd op 9, 15 en 16 juli 2022 geaudit door BELAC, het Belgisch Accreditatiesysteem. BELAC controleert of het laboratorium in overeenstemming is met de ISO 15189:2012, een uitgebreide internationale kwaliteitsnorm specifiek voor medische laboratoria.
Het laboratorium van het A.S.Z. Ziekenhuis beschikt al sinds 2014 over een internationale accreditatie volgens de norm ISO 15189. BELAC oordeelde in september 2022 – na de audit van juli - dat ons accreditatiecertificaat mag verlengd worden voor 5 jaar tot en met 26/11/2027. 
Hiermee benadrukt het A.S.Z. opnieuw de focus op de kwaliteitsborging en de daaraan gelinkte analysebetrouwbaarheid die we aan onze patiënten aanbieden. Dr. Paul Meuleman, klinisch bioloog & kwaliteitscoördinator: “Dit wijst erop dat er enerzijds voor wat betreft het labomanagementsysteem en anderzijds voor de analyses opgesomd in de technische scope gewerkt wordt volgens de norm  ISO 15189 : 2012. Hiermee toont het labo aan dat het kwalitatief goed werkt. Dit vergt een voortdurende inzet en inspanning van alle labomedewerkers. Wij zijn dan ook bijzonder fier op dit accreditatiecertificaat 527-MED.”
Vlaams Patiëntenplatform vzw beloonde ziekenhuizen voor hun inzet rond kostprijsinformatie
Zes ziekenhuizen vielen op 11 oktober 2022, op het symposium ‘De kwaliteit van zorg in Vlaanderen in beeld’ van het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg (VIKZ) in de prijzen voor de manier waarop ze hun patiënten informeren over de kostprijs van hun ziekenhuisopname. Zowel de best scorende ziekenhuizen als de hoogste stijgers - waaronder het A.S.Z. - werden beloond. 
Hoogste stijgers
De winnaars in de categorie ‘hoogste stijgers’ waren het Heilig Hartziekenhuis Mol (van 41% in 2019 naar 81% in 2021), het A.S.Z. Autonome Verzorgingsinstelling (van 42% in 2019 naar 61% in 2021) en het Algemeen Ziekenhuis ZENO (van 43% in 2019 naar 57% in 2021).
Met de Vlaamse Patiënten Peiling meet het Vlaams Patiëntenplatform (VPP) patiëntenervaringen in de Vlaamse ziekenhuizen. Kostprijsinformatie is daar één onderdeel van. Het VIKZ verzamelt, verwerkt en publiceert de resultaten in een breder geheel van kwaliteitsindicatoren waarmee ze de kwaliteit van zorg in Vlaanderen in beeld willen brengen. 
Transparantie over de kostprijs 
De patiënt heeft voor opname of vooraf recht op duidelijke informatie over de voorgestelde behandeling. De kostprijs is hier een belangrijk onderdeel van. De patiënt dient vooraf geïnformeerd te worden over wat een ingreep zal kosten, zodat hij niet voor voldongen feiten staat. 
“Met het project ‘transparantie over de kostprijs van een ziekenhuisopname’ willen we op een laagdrempelige manier de patiënt informeren over het financiële plaatje, we willen hem ook motiveren om proactief vragen te stellen over de kosten. Hierbij willen we inzetten op de meest kwetsbare patiënt”, aldus Dorien Buyst, communicatieverantwoordelijke A.S.Z.
Duidelijke informatie vooraf voorkomt onaangename verrassingen. Het helpt de patiënt om bewuste keuzes te maken, zoals de keuze tussen een eenpersoons- of meerpersoonskamer. Bovendien motiveren we de patiënt om zich vooraf te informeren bij zijn hospitalisatieverzekering zodat hij weet wat de verzekering dekt en wat niet. Om deze ambitieuze doelstelling waar te maken, werd binnen het A.S.Z. een speciale werkgroep opgericht om de patiënt voldoende te informeren over de kostprijs van een ziekenhuisopname.
A.S.Z. zet in op digitaal
De patiënt kan zich vooraf informeren op onze website, we leggen daarbij uit wanneer een voorschot kan gevraagd worden en op welke manier dit kan betaald worden. We leggen uit wanneer de derdebetalersregeling wordt toegepast en welke verschillende soorten kosten er kunnen worden aangerekend binnen het A.S.Z. Tevens kan de patiënt bij elke arts zien welke betalingsmogelijkheden er op de raadpleging zijn en welke conventiestatus een arts heeft. We leggen uit wat de conventiestatus precies inhoudt en welke gevolgen dit heeft op de kostprijs.
Via de kostprijsberekeningstool op de website stelt het A.S.Z. een prijsraming ter beschikking voor de meest voorkomende ingrepen en onderzoeken. De geschatte bedragen geven enkel een richtbedrag want soms varieert de werkelijke kostprijs door onvoorziene omstandigheden (bv. extra onderzoeken en/of ingrepen, complicaties). De patiënt kan aan de hand van verschillende filters (bijvoorbeeld aansluiting bij mutualiteit, recht op verhoogde tegemoetkoming) een prijs berekenen en krijgt dan de gemiddelde en maximumprijs. De patiënt kan de impact berekenen voor de keuze van een een- of meerpersoonskamer” vertelt Dorien Buyst, communicatieverantwoordelijke A.S.Z.
Administratieve vooropname
De arts informeert de patiënt tijdens zijn raadpleging laagdrempelig over de kostprijs van een ziekenhuisopname aan de hand van een checklist. Een heldere communicatie met de patiënt is belangrijk. En dat geldt niet alleen voor het medische luik. Ook duidelijke informatie over het financiële plaatje hoort een onderdeel te zijn van een goede patiëntenvoorlichting. Indien de patiënt nog vragen heeft over de kostprijs, kan de arts de patiënt doorverwijzen naar het loket ‘vooropname’. Tijdens een vertrouwelijk gesprek zal een van onze medewerkers alle administratieve formaliteiten en financiële informatie met de patiënt doorlopen en het nodige advies verlenen. Bij dit overleg wordt – in een speciaal hiervoor ingerichte ruimte per campus ter hoogte van het onthaal – het patiëntenboekje gecontroleerd en besproken, net als de sociale thuissituatie, de ontslagregeling en de kostprijs.
Tevens wordt er bij de vooropname gevraagd of de persoon betalingsmoeilijkheden heeft en/of verwacht. Het A.S.Z. wil namelijk proactief ondersteuning bieden indien de patiënt moeilijk zijn factuur kan betalen, zo maakt de dienst debiteuren samen met de patiënt een haalbaar afbetalingsplan op.
“Niet iedereen kan onze website raadplegen, er is nog steeds sprake van een digitale kloof. Daarom willen we de patiënt ook persoonlijk informeren. De arts informeert de patiënt over de kostprijs van zijn behandeling. Indien de patiënt nood heeft aan meer informatie, wordt hij doorverwezen naar de administratieve vooropname. Alle informatie is ook terug te vinden in het patiëntenboekje. Dit kan de patiënt thuis nog even rustig nalezen. Bij de vooropname doorlopen onze medewerkers samen met de patiënt alle administratieve formaliteiten en financiële informatie. Hier maken ze ook een prijsraming voor de persoonlijke situatie van de patiënt. Zo nodig verwijzen ze de patiënt door naar de sociale dienst, die nagaat of een doorverwijzing naar een OCMW, FOD of zorgkas aangewezen is” vertelt Els De Troch, stafmedewerker Zorgdepartement .
Facturatie
De patiënt wordt geïnformeerd over wanneer hij de ziekenhuisfactuur kan verwachten en uit welke rubrieken deze factuur bestaat. Al deze informatie is terug te vinden in het patiëntenboekje en op onze website. De patiënt kan steeds terecht bij onze dienst Facturatie voor alle vragen over de ziekenhuisfactuur. Ook aan de consultaties informeren we de patiënt welke artsen geconventioneerd zijn en welke niet.
Dr. Steven Rimbaut, hoofdarts A.S.Z.: “Het Vlaams Patiëntenplatform heeft ons enorm geholpen met hun adviezen om de patiënt beter te informeren over de kostprijs en we appreciëren dit enorm. We zijn enorm blij met onze progressie, van 42% in 2019 naar 61% in 2021. Ik wens onze werkgroep dan ook van harte te feliciteren met dit mooie resultaat, het is zeer belangrijk om dit project verder uit te rollen de komende jaren want duidelijke informatie over de kostprijs is een basisrecht voor iedereen.”​​​​​​​
Zorginspectie bezocht A.S.Z. campus Aalst in het kader van suïcidepreventie: een positief verslag
Op 23 juni 2022 vond een inspectiebezoek plaats op de PAAZ (Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis) op campus Aalst omtrent suïcidepreventie. Tijdens deze inspectie werd de focus gelegd op detectie en behandeling van suïcidaal gedrag bij meerderjarigen. Het A.S.Z. is in het bezit van een suïcidepreventiebeleid en behaalde een mooi resultaat op deze inspectie.
Zorginspectie is een agentschap van de Vlaamse overheid dat als opdracht heeft om de zorgkwaliteit in ziekenhuizen te controleren. Zorginspectie focust op wat de kwaliteit van de geboden zorg het meest beïnvloedt en baseert zich hiervoor op eisenkaders waaraan de organisatie zich moet houden.
Het inspectiebezoek gebeurde onaangekondigd. Een aantal aspecten met betrekking tot het beleid op het vlak van suïcidepreventie werden beoordeeld op basis van schriftelijke procedures en/of beleidsdocumenten, tijdens een gesprek met één of meerdere medewerker(s). Daarnaast werd een praktijktoets uitgevoerd in een steekproef van dossiers.
Dr. Steven Rimbaut, hoofdarts A.S.Z. en diensthoofd Kwaliteit: “We willen een permanente verbetercultuur creëren om zo een veilige en kwalitatieve zorg te garanderen in onze ziekenhuizen. We zetten in op accreditatie, Zorginspectie en de indicatoren die we meten in opdracht van het VIKZ (Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg) zodat we onze kwaliteit kunnen aantonen, werkpunten detecteren en zo verder verbeteren. We werken actief mee aan nationale en Vlaamse initiatieven om de kwaliteit van ziekenhuizen in kaart te brengen. Zo kunnen we onszelf vergelijken met andere ziekenhuizen, maar ook afdelingen onderling, bijvoorbeeld binnen Vlaams Indicatorenproject voor Patiënten en Professionals (VIP²). Transparant communiceren over onze behaalde resultaten vinden we belangrijk. Op onze afdelingen gebruiken we bijvoorbeeld kwaliteitsborden, deze geven patiënten, bezoekers én personeel de kans om in een oogopslag te zien hoe er op een afdeling gewerkt wordt aan kwalitatieve en veilige zorg.”
De verslagen zijn openbaar en te bekijken via deze link.
Nieuwe website A.S.Z. bij de beste Vlaamse ziekenhuiswebsites
Jaarlijks worden de ziekenhuiswebsites van de Vlaamse ziekenhuizen onder de loep genomen door Het VIKZ heeft als doel de kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid in de Vlaamse ziekenhuizen in kaart te brengen en te verbeteren aan de hand van verschillende indicatoren. In 2022 kregen we de bevestiging dat de nieuwe website van het A.S.Z. zeer goed scoorde, namelijk 83%. De gemiddelde score is 62,83%. Dit brengt onze website in de top 8 van de 61 beoordeelde ziekenhuiswebsites.
Elk jaar surfen er zo’n 600.000 mensen naar www.asz.be. Het A.S.Z. vindt het belangrijk dat die bezoekers op haar website transparante, betrouwbare en praktisch bruikbare informatie vinden. Een goede sitenavigatie en duidelijke, eenvoudige taal zijn een must. Een overzichtelijke website met begrijpelijke informatie stelt de patiënt immers gerust en bereidt hem optimaal voor op het ziekenhuisbezoek.
Een score van 83%
Het A.S.Z. scoorde in totaal 83% op de beoordeling van 'patiëntgerichtheid van de ziekenhuiswebsite'. Deze score bracht onze website in de top 8 van de 61 ziekenhuiswebsites die werden beoordeeld.

Onze website werd in juni 2021 volledig vernieuwd, binnen de A.S.Z.-huisstijl. Aan de lancering van de nieuwe website ging een uitgebreide analyse vooraf. We bekeken het zoekgedrag en analyseerden gedetailleerd de inhoud van de voormalige website. Bovendien zijn de richtlijnen van het VIKZ rond gebruiksvriendelijkheid van ziekenhuiswebsites een belangrijke inspiratiebron geweest voor de opmaak van onze website.
Medewerkers van het Vlaams Patiëntenplatform vzw beoordeelden 61 ziekenhuiswebsites op de volgende acht aspecten aan de hand van een checklist. Hieronder geven we telkens onze score mee voor elk van de acht aspecten:
- Gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid: 8/8
- Praktische informatie: 7/8
- Informatie over de visie en het beleid van het ziekenhuis: 7/9
- Informatie over het zorgaanbod van het ziekenhuis: 3,5/6
- Informatie over de kostprijs van zorg: 6/7
- Informatie over privacy en patiëntenrechten: 4,5/6
- Patiëntenvoorlichting en –ervaringen: 3/3
- Interactiemogelijkheden van de website: 2/2
Dorien Buyst, communicatieverantwoordelijke A.S.Z., vertelt: “Ik ben enorm trots op het resultaat dat we hebben behaald met onze nieuwe website. We hebben sterk geïnvesteerd in een gloednieuwe, gebruiksvriendelijke website. Deze moest volledig aansluiten bij de gecreëerde huisstijl en tegelijkertijd doelgroepgericht en activerend werken. Het innovatieve design gaat hand in hand met gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid, en dat op elk toestel, dankzij het responsive design. We vinden het belangrijk dat al onze doelgroepen op een intuïtieve manier kunnen navigeren doorheen onze website. Onze identiteit en ons zorgaanbod dienen op een belevingsgerichte manier overgebracht te worden naar patiënten, huisartsen, bezoekers en potentiële medewerkers. Tegelijkertijd willen we onze brede waaier aan doelgroepen – inclusief journalisten en leveranciers – uiteraard zo efficiënt en duidelijk mogelijk informeren.”
“Dat is precies waarom we besloten om vanaf nul te beginnen en alles opnieuw in vraag te stellen, gaande van opbouw, over lay-out tot inhoud om zo een nieuwe, betere website te bouwen op basis van onze analyse en input van alle betrokkenen. Zeker niet de gemakkelijkste weg, want er is zeer veel tijd, energie en uiteraard budget in gekropen. Maar we zijn er wel van overtuigd dat dit dé manier was om tot het beste resultaat te komen. Want stilstand is achteruitgang, en bij het A.S.Z. kijken we graag vooruit. Uiteraard zijn er nog verbeterpunten en blijft de website een dynamisch gegeven, dus we blijven hier voortdurend aan verder werken" aldus Dorien Buyst.

Misschien vind je volgende pagina's ook interessant:

Terug naar boven