A.S.Z. Hartcentrum voert in primeur in de Benelux eerste CAVI-procedures uit
Het A.S.Z. staat gekend om haar stevige reputatie op vlak van cardiologie. In januari 2022 heeft het A.S.Z. hartcentrum de eerste twee patiënten succesvol behandeld met TricValve ™ CAVI (Caval valve implantation).
Binnen het hartcentrum worden steeds meer hartklepafwijkingen via de lies (percutaan) behandeld. Zo is de meest toegepaste techniek de vervanging van de aortaklep met een bioprothese langs de liesslagader (TAVI). Deze techniek wordt nu ook toegepast bij de behandeling van andere hartklepafwijkingen.
De tricuspidalisklep is één van de vier hartkleppen die zich bevindt tussen de rechterboezem en de rechterkamer van uw hart. Deze hartklep zorgt ervoor dat het bloed alleen vanuit de rechterboezem naar de rechterkamer kan stromen en niet andersom. Patiënten met een ernstig lek van de tricuspidalisklep ontwikkelen op termijn hartfalen, wat leidt tot kortademigheid, verminderd inspanningsvermogen en een verhoogde kans op overlijden.
Een heelkundige vervanging van de tricuspidalisklep is niet zonder risico. Het betreft vaak patiënten met reeds gevorderd rechtszijdig hartfalen, dikwijls in combinatie met andere onderliggende ziektebeelden, zoals nier- en leverfalen. Gezien de beperkte chirurgische opties, zijn er recent verschillende percutane nieuwe technologieën ontwikkeld.
“Sinds een kleine twee jaar tracht onze dienst Cardiologie deze patiënten eerst te behandelen met de plaatsing van een of meerdere clips ter hoogte van de klepblaadjes om de lekkage te verminderen. In sommige gevallen is een clippingprocedure echter niet mogelijk, bijvoorbeeld bij aanwezigheid van een pacemakerdraad of een te wijde opening tussen de klepblaadjes. Om ook patiënten die geen clippingprocedure kunnen ondergaan te behandelen, bieden we nu de techniek van CAVI (Caval valve implantation) aan in ons hartcentrum” vertelt dr. Rosseel, medisch diensthoofd Cardiologie A.S.Z. 
“Bij deze methode worden er twee kleppen geïmplanteerd via de lies. De twee zelf-expandeerbare bioprotheses worden ontplooid ter hoogte van de twee ingangen van de rechterharthelft. Zodoende geeft de lekkage van deze tricuspidalisklep geen stuwing meer naar de lever, nieren, onderste ledematen en het hoofd. Dit leidt tot een betere controle van het hartfalen, waardoor patiënten terug beter kunnen ademhalen, een groter inspanningsvermogen hebben en minder vocht ophouden. Deze nieuwe techniek wordt internationaal slechts in enkele centra uitgevoerd en wereldwijd zijn er nog maar weinig patiënten behandeld op deze manier.”
De CAVI-procedure met de TricValveTM kleppen werd deze week in de Benelux voor het eerst uitgevoerd in ons hartcentrum bij twee patiënten. De ingreep werd uitgevoerd door een medisch team, bestaande uit dr. Liesbeth Rosseel, dr. Hadewich Hermans, dr. Pieterjan Tuybens en dr. Michaël Rosseel. Beide procedures verliepen vlot en de patiënten hebben enkele dagen later het ziekenhuis in goede algemene conditie kunnen verlaten.
Het A.S.Z. is zeer blij om deze nieuwe innovatieve techniek te kunnen aanbieden aan patiënten met dit type van hartklepaandoening.
A.S.Z. Innovatiedagen 2022 trekken massaal publiek in Aalst
Na een periode van beperkingen en uitdagingen brak het A.S.Z. in Aalst vrijdag 17 en zaterdag 18 juni 2022 met succes uit zijn schulp tijdens de Innovatiedagen. Deze langverwachte gebeurtenis markeerde een triomfantelijke terugkeer naar normaliteit, waarbij de deuren wijd werden geopend voor mensen van alle leeftijden. De dagen waren doordrenkt met de opwinding van het presenteren van nieuwe diensten en splinternieuwe, innovatieve behandelingen.
Na de beproevingen van de coronapandemie was het A.S.Z. eindelijk in staat om weer fysiek contact te maken met het publiek, met als doel hen te informeren en te inspireren. De Innovatiedagen fungeerden als een venster naar de toekomst van de gezondheidszorg en boden bezoekers de gelegenheid om de voorhoede van medische technologie en zorgpraktijken te verkennen.
De eerste dag van het evenement bracht niet alleen medische vooruitgang aan het licht, maar ook carrièremogelijkheden binnen het ziekenhuis. De speciale jobdag bood professionals de kans om de gevarieerde wereld van de gezondheidszorg te verkennen.
De climax van de Innovatiedagen werd bereikt op vrijdagavond, toen we een opwindend optreden presenteerde van "Omdat het kan Soundsystem ft. Average Rob". Terwijl de muziek de lucht vulde, kwamen medewerkers en bezoekers samen in een sfeer van vreugde en saamhorigheid, en toonden ze aan dat zorg en entertainment hand in hand kunnen gaan.
"De A.S.Z. Innovatiedagen van 2022 waren zonder twijfel een groot succes en lieten een blijvende indruk achter op degenen die aanwezig waren. Ze symboliseerden niet alleen de veerkracht van het menselijk streven naar vooruitgang, maar benadrukten ook de kracht van gemeenschap en samenwerking. Na de beproevingen van de pandemie was de mogelijkheid om weer face-to-face contact te hebben met het publiek een mijlpaal op zich, en de glansrijke gebeurtenis gaf een duidelijke boodschap: samen kunnen we tegenslagen overwinnen en een gezonde toekomst opbouwen" aldus dr. Michaël Rosseel, diensthoofd Cardiologie en voorzitter VZW Medische Staf Stedelijk ziekenhuis.
Nieuw bestralingstoestel Varian Halcyon
De dienst radiotherapie van het UZ Brussel streeft ernaar om de beste en meest geschikte radiotherapie voor elke individuele patiënt aan te bieden. Om dit te verwezenlijken, heeft de dienst in juli 2022 op zijn satellietcampus in het A.S.Z. op campus Aalst, een Halcyonsysteem (Varian, Palo Alto, Californië, USA) geïnstalleerd. Dit toestel heeft een speciaal ontworpen ringstructuur, waarop zowel het bestralingstoestel als de beeldvormingsmodaliteiten gemonteerd zijn. Dit faciliteert beeld-gestuurde radiotherapie, waarbij de patiënt anatomisch heel accuraat gepositioneerd wordt, zowel voor als tijdens zijn bestraling. Deze structuur zorgt eveneens voor een verhoogde robuustheid. Dit, in combinatie met een nieuwe iteratieve reconstructie, zorgt ervoor dat men op dagelijkse basis heel scherp de tumor op de beelden kan aflijnen, wat voor verhoogde precisie zorgt.
Dit is voornamelijk belangrijk voor letsels in de buikholte (abdomen), alsook voor hoofd- en halskanker, waarbij de aflijning van tumor en kritische organen van groot belang is, om de hoge dosis stralen op de tumor te kunnen richten en tegelijkertijd de kritische organen te sparen van toxiciteit. Het toestel werkt sneller dan de meeste toestellen, dit verhoogt het comfort voor de patiënt.
Met dit nieuwe toestel, wil de dienst radiotherapie niet enkel conventionele bestralingen aanbieden, maar eveneens geavanceerde technieken waarbij een zeer hoge dosis in minder fracties toegediend wordt.
Om de kwaliteit van deze bestralingstechnieken te garanderen, heeft de dienst radiotherapie een Novalis-accreditatie. Dit is een onafhankelijk accreditatieprogramma dat een zeer hoge norm oplegt voor doeltreffendheid en veiligheid van stereotactische intracraniële en extracraniële radiotherapie.
Eerste percutane pulmonale trombectomie procedure in A.S.Z. Aalst
Begin maart 2022 werd in het A.S.Z. Aalst de eerste percutante pulmonale trombectomie succesvol uitgevoerd met het splinternieuwe INARI Flowtriever systeem. Dankzij deze innovatieve techniek is er minder kans op complicaties van de longembolen. Op deze manier bouwt het A.S.Z. verder aan haar sterke reputatie op vlak van interventionele radiologie.
Een percutane pulmonale trombectomie is naast open chirurgie en thrombolytica één van de mogelijke behandelingen voor patiënten met een acute longembolie. Bij een longembolie raakt een bloedvat in de longen verstopt door één of meerdere bloedklontertjes, waardoor de longen minder goed kunnen functioneren. Deze innovatieve behandeling is aanbevolen wanneer er sprake is van overmatig bloedstolsel, bij hemodynamisch instabiele patiënten, wanneer thrombolytica gecontra-indiceerd zijn en/of wanneer een chirurgische spoedtrombectomie onbeschikbaar is of gecontra-indiceerd.
Dr. Katrien De Keukeleire: "Het A.S.Z. is continu bezig om de zorg voor onze patiënten te verbeteren. We zijn dan ook zeer blij om deze nieuwe innovatieve techniek te kunnen aanbieden aan patiënten met levensbedreigende acute longembolie."
Tijdens een percutane pulmonale trombectomie schuift de interventieradioloog via de lies een katheter op tot in de getroffen longbloedvaten om de bloedklonter weg te zuigen of mechanisch te verwijderen. Het A.S.Z. Aalst is het derde centrum in België dat percutane pulmonale trombectomieën (met het INARI Flowtriever systeem) uitvoert. Dit systeem is uitgebreid getest in de Verenigde Staten, maar komt nu in beperkte centra beschikbaar in Europa. De belangrijkste voordelen van deze behandeling zijn: minder kans op complicaties van de longembolen, de patiënt dient minder lang en minder zware bloedverdunners te nemen en de patiënt zal sneller herstellen.
Verschillende specialismen bundelen hun expertise om bij elke patiënt een grondige risico-inschatting te doen en zo ook de best mogelijke behandeling voor te stellen. Deze ingreep werd uitgevoerd door dr. Katrien De Keukeleire en dr. Tom Dewaele (Interventionele Radiologie). De procedure verliep succesvol mede dankzij de ondersteuning van dr. Bart Nonneman (diensthoofd Intensieve Zorgen), Dhr. Staessens (klinische perfusionist) en de interventionele cardiologen van het A.S.Z.
Splinternieuwe high-end CT-scanner A.S.Z. Geraardsbergen verbetert diagnostiek
In het voorjaar 2022 heeft het A.S.Z. Geraardsbergen een splinternieuwe high-end CT-scanner in gebruik genomen. Dit toestel behoort tot de topklasse van de CT-toestellen die op dit moment op de markt zijn met de meest geavanceerde technieken. De CT-scan Revolution is ontwikkeld door GE Healthcare en bevat alle nieuwste technologieën. Dankzij het nieuwe CT-toestel verhogen we het comfort van de patiënt door snellere scantechnieken, kunnen we voor vele onderzoeken de stralingsbelasting voor de patiënt verminderen en neemt de diagnostische precisie toe. De Revolution Apex™ CT-scanner betekent een nieuwe standaard in beeldkwaliteit in combinatie met een uiterst lage stralingsdosis.

Deze gloednieuwe CT-scanner brengt tal van voordelen met zich mee
De nieuwe CT-scanner geeft kwalitatief betere beelden met een lagere stralingsbelasting voor de patiënt, dit onder meer door artificiële intelligentie. Door de lagere stralingsbelasting zijn er minder neveneffecten van de scan voor de patiënt op langere termijn te verwachten.
De dual-energy techniek (het scannen met twee energieniveaus) laat toe om bij gebruik van contrast achteraf beelden te reconstrueren waaruit het contrast weggefilterd is. Dit laat toe om bij bepaalde onderzoeken het aantal scanreeksen, en dus de stralingsbelasting voor de patiënt, te verminderen. De hoeveelheid toe te dienen contrast kan door de dual-energy techniek eveneens verminderd worden omdat het contrast met deze techniek duidelijker wordt. Hierdoor verhoogt de diagnostische nauwkeurigheid en detecteerbaarheid. Verder laat de dual-energy techniek toe om nierstenen beter te analyseren en haarden van jicht ter hoogte van de gewrichten te beoordelen.
Verwerking van angiografie en virtuele colonoscopie in drie dimensies is volledig geïntegreerd in het toestel. Tevens werden de wachtzaal en de kleedcabines ook volledig vernieuwd met de nodige aandacht voor de privacy van onze patiënten.
Precisie diagnose met nieuwe CT-scanner
“De CT-scanner kan ingezet worden voor complexe acute radiologie van alle organen, diagnostische oncologie en beeldgestuurde behandeling. De nieuwe CT-scanner levert bij elke scan spectrale beelden om de diagnose te helpen verbeteren. Dat stelt het medisch team in staat een snelle en betrouwbare diagnose te stellen en een effectief behandelplan voor de patiënt te bepalen. Bijkomend voordeel is dat het maken van de scans slechts enkele seconden in beslag neemt. Daardoor hoeven de patiënten minder tijd in de scanner door te brengen. Doordat het toestel sneller werkt dan zijn voorganger kan er minstens 16 cm per omwenteling gescand worden. Door het grotere scanbereik per omwenteling is er eveneens minder risico op onscherpe beelden door beweging van de patiënt, is er minder of geen tafelverplaatsing nodig bij bepaalde onderzoeken” vertelt dr. Eddy Van Hedent, radioloog A.S.Z. “Hierdoor is dit toestel uitermate geschikt voor het onderzoeken van de bloedvaten in het ganse lichaam, in het bijzonder de coronairen (kransslagaders). Het onderzoek vindt plaats na een eenvoudige inspuiting in de arm” aldus dr. Van Hedent.
“Deze nieuwe technologie zorgt voor een optimalere beeldkwaliteit en de artificiële intelligentie maakt een betere diagnose mogelijk. Dit gaat daarenboven samen met kortere onderzoekstijden en minder straling voor de patiënt. Kortom, als ziekenhuis investeren we graag in nieuwe technologie die een meerwaarde betekent voor patiënt en arts” aldus Geert Brantegem, directeur vzw MSSZ.
Splinternieuwe polikliniek voor de diensten Neus-, Keel- en Oorziekten en Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie op campus Aalst
Sinds april 2022 zijn patiënten welkom op de gloednieuwe polikliniek van de diensten Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA) en Neus-, Keel- en Oorziekten (NKO), route F op campus Aalst. De wachtruimte is behoorlijk uitgebreid en de behandel- en spreekkamers zijn in een modern jasje gestoken. Deze nieuwe polikliniek is uitgerust volgens de meest actuele standaarden en modernste technieken om de hoogste kwaliteit aan de patiënt te kunnen bieden.​​​​​​​
Door het sterk groeiend aantal patiënten, de toenemende technische prestaties en het omvangrijke artsenteam was een uitbreiding van de dienst aan de orde. De gloednieuwe polikliniek neemt een oppervlakte van 500 m² in beslag. Patiënten worden ontvangen aan de onthaalbalie, waarna ze kunnen plaatsnemen in één van de twee mooie wachtruimtes. Dankzij de extra onderzoeksruimtes is de wachttijd voor patiënten korter en een aantal vooronderzoeken kunnen al gedaan worden voor de raadpleging. Bovendien zorgen de frisse kleuren voor een aangename sfeer. Kortom: de perfecte locatie voor een eerste consult, ingreep of controleraadpleging in een rustige en aangename sfeer.
Poli NKO
De dienst NKO beschikt over 4 consultatieruimtes die voorzien zijn van schermen voor projecties van beelden van een endoscopie of microscopie. De patiënt en zijn begeleider kunnen op deze manier het onderzoek makkelijk meevolgen en het uitvergrote beeld laat de arts toe om een begrijpelijke info mee te geven aan de patiënt en ook de opleiding te verzekeren voor stagiairs en artsen in opleiding.
Bovendien is er een consultatieruimte uitgerust met een high-end camerasysteem om verdachte letsels op te sporen. Dankzij deze camera kan de NKO-arts een snelle en correcte diagnose stellen om zo hoofd-halskanker vroegtijdig op te sporen. Een snellere diagnose maakt de kans op overleving groter en kan dus levensbelangrijk zijn.
Daarnaast zijn er nog twee behandelruimtes, waar kleine ingrepen of postoperatieve zorgen worden uitgevoerd. Dankzij deze nieuwe werkomgeving kunnen onze NKO-artsen alle technische onderzoeken waaronder otomicroscopie, (akoestische) rhinomanometrie, nasale endoscopie, laryngoscopie en huidallergietesten kwaliteitsvol uitvoeren met voldoende aandacht voor het comfort van de patiënt.
De poli beschikt tevens over twee audiokamers. In deze nieuwe audiokamers worden gehooronderzoeken en spraakverstaanbaarheidstesten afgenomen, alsook een volledige tinnitusanalyse. Het voordeel van deze nieuwe audiokamer is dat hij volledig geluidsdicht is en er gebruik wordt gemaakt van nieuwe software. 
De doorverwijzingen van Kind en Gezin bij een afwijkende gehoorscreening kunnen eveneens in deze audiologische ruimtes perfect plaatsvinden. Verder is er in een aparte ruimte waarbij voldoende plaats is voorzien voor het uitvoeren van evenwichtstesten.
Poli MKA
Het specialisme Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA) richt zich tot het ruime gebied van de mond, het gelaat, de hals en de speekselklieren. Patiënten kunnen op deze dienst terecht voor alle functionele, esthetische en reconstructieve behandelingen in Mond, Kaak en Aangezicht. De verschillende subdisciplines van implantologie, kaakchirurgie, aangezichtstraumatologie, speekselklierchirurgie en hoofd-halskanker worden aangeboden.
De dienst MKA beschikt in de nieuwe polikliniek over 3  consultatieruimtes, twee volledig uitgeruste moderne operatiezalen en een lounge. Bovendien werd er sterk geïnvesteerd in state-of-the-art apparatuur, zo beschikt deze dienst over een labo, een CBCT, intra-orale scanner en alle software om 3D planning mogelijk te maken.
De nieuwe locatie is volledig uitgerust voor de uitvoering van ingrepen onder intraveneuze sedatie. Intraveneuze bewuste sedatie is een alternatief voor algehele anesthesie (algemene verdoving). Via een infuus krijgt de patiënt rustgevende en angstwerende medicijnen toegediend. Hierdoor ontspant de patiënt zich, zonder dat hij zijn volledige bewustzijn verliest. De sedatie zorgt ervoor dat de patiënt zich comfortabel voelt tijdens de behandeling. Zijn bewustzijn is iets verminderd, maar de patiënt reageert normaal op aanspreken of bij lichte aanraking. Patiëntveiligheid staat uiteraard voorop, zo is de lounge overigens uitgerust met de nodige monitoringvoorzieningen.
Cone beam (CBCT)
Een radiologisch onderzoek is vaak een noodzakelijke aanvulling op het klinisch onderzoek om tot een juiste diagnose te komen. De laatste jaren heeft een nieuwe techniek zijn intrede gedaan in de maxillofaciale beeldvorming, namelijk de Cone Beam CT. De Cone Beam CT Scan laat toe om driedimensionale beelden te maken van hoofd en hals met een lage stralingsdosis. “Met deze fonkelnieuwe scan kunnen we meer gedetailleerde foto’s maken met een lagere stralingsdosis. Het nieuwe apparaat komt evengoed van pas voor patiënten die een ingrijpende kaakoperatie of reconstructie moeten ondergaan”, aldus dr. Anne Grysolle, diensthoofd MKA “Op deze manier kunnen we onze operaties nog beter in 3D voorbereiden dan voorheen het geval was.”
Tandheelkunde
Op deze nieuwe consultatie kan u terecht bij tandarts Geert Hereman voor uw jaarlijkse controle bij de tandarts enerzijds en gespecialiseerde behandelingen anderzijds zowel voor kinderen als voor volwassenen. Denk hierbij maar aan narcodontie bij kinderen, kroon- en brugwerk, prothetisch werk, suprastructuren ter ondersteuning van de gebitsprothese op implantaten enz.
Sterke samenwerking
Dr. De Schryver, diensthoofd NKO: "Een groot voordeel van deze verbouwing is dat beide diensten dichtbij elkaar zijn gevestigd. De MKA-chirurgen en NKO-artsen kunnen daardoor sneller en laagdrempeliger met elkaar overleggen. Dat komt de zorg voor patiënten, in het bijzonder patiënten met hoofd-halskanker, ten goede. Zeker omdat dit vaak gaat om complexe problematiek waar veel multidisciplinaire zorg bij komt kijken."

Primeur in het A.S.Z: Nieuwe operatietechniek bij de dienst Gynaecologie zorgt voor een kortere ziekenhuisopname, een vlotter herstel en geen littekens
De gynaecologen dr. Van Mulders en dr. De Blaere pasten in april 2022 voor het eerst de nieuwe operatietechniek ‘vNOTES’ toe. Normaliter wordt er bij het weghalen van de baarmoeder, eileiders en/of eierstokken via de buik van de patiënt geopereerd echter kunnen de gynaecologen d.m.v. deze nieuwe procedure de operatie via de vaginale weg uitvoeren. “Met deze nieuwe techniek zijn er geen littekens ter hoogte van de buik. De operatietijd is korter. Bovendien is er een kortere hospitalisatieduur en is er beduidend minder postoperatieve pijn” vertelt dr. Kathleen Van Mulders, gynaecoloog A.S.Z.
vNOTES staat voor Vaginal Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery. Dit is een minimaal invasieve techniek voor de verwijdering van de baarmoeder,  eileiders en eventueel eierstokken. De transvaginale weg combineert de voordelen van een kijkoperatie met die van de klassieke vaginale chirurgie. Prof. dr. Baekelandt en de vertegenwoordigers van de firma Applied Medical, die deze techniek ontwikkelden, waren hierbij aanwezig. Deze nieuwe techniek leidt bij vrouwen tot minder pijn na de operatie, kortere ziekenhuisopname, minder complicaties na de operatie en geeft geen littekens. 
Een gloednieuw MUG-voertuig voor A.S.Z. Geraardsbergen
Op 30 maart 2022 nam het A.S.Z. Geraardsbergen een gloednieuw MUG-voertuig in gebruik. Het gaat om een Volvo XC90, uitgerust met de laatste technologische snufjes, die aangepast werd aan de noden van een MUG-interventieteam. De nieuwe wagen is broodnodig: vorig jaar reed de MUG meer dan duizend keer uit. Het state-of-the-art interventievoertuig wordt al vanaf volgende week ingezet om interventies te doen.
Veiligheid eerst
MUG staat voor ‘mobiele urgentiegroep’. Het MUG-team – dat bestaat uit een arts en een verpleegkundige – rukt vooral uit bij levensbedreigende noodsituaties, waarbij elke minuut van tel is. Er werd voor een Volvo gekozen, een XC90, een grote 4x4-terreinwagen. "Bij het kiezen van een MUG-voertuig houd je rekening met verschillende elementen", vertelt dr. Nico Rooselaer, spoedarts A.S.Z. Geraardsbergen. "Erg belangrijk is de veiligheid van onze medewerkers. Deze auto heeft bijvoorbeeld een speciaal interventiepack dat zorgt voor slimme remprestaties en een stabiele wegligging. Daarnaast beschikt de wagen over de nodige laadruimte die we zo efficiënt mogelijk kunnen benutten."
“Wij zijn als Volvo verdeler vereerd deze nieuwe Volvo XC90 MUG aan het A.S.Z. Geraardsbergen te mogen leveren. Het is een hart onder de riem voor ons merk Volvo dat duizenden mensen tewerkstelt in Oost-Vlaanderen en het is een duidelijke keuze voor veiligheid, de kernwaarde van Volvo. Ons merk is al decennialang gespecialiseerd in interventievoertuigen voor politie, brandweer en ziekenhuizen en het doet ons plezier dat men ook in Geraardsbergen op onze expertise beroep doet. Wij zullen er uiteraard voor zorgen dat deze MUG permanent in topconditie blijft, gezien hij gemiddeld 3 keer per dag moet uitrukken. Wij wensen het A.S.Z. een veilige reis met deze nieuwe Volvo XC90 MUG!" Liesbet De Cooman, marketing verantwoordelijke Volvo D’Hondt.
Elke minuut telt
Het nieuwe MUG-voertuig is uitgerust met een GID-module. De GiD (GPS interface Device) is een toestel dat de communicatie verzorgt tussen een dispatchingsysteem en GPS. De GiD ontvangt via een SDS bericht van een aangesloten radio de GPS-coördinaten met bijhorende tekst (bijvoorbeeld adresinformatie en/of incident informatie) van een dispatching systeem en zorgt ervoor dat de GPS aangestuurd wordt.
Het MUG-voertuig van A.S.Z. Geraardsbergen maakt jaarlijks veel kilometers. Het MUG-gebied van gaat namelijk tot in Lessen en van Brakel over Geraardsbergen tot Herne en Kester Gooik, een zeer uitgebreide regio van +/- 60 000 inwoners. In 2021 moest de MUG 1052 keer uitrukken, gemiddeld een drietal interventies per dag. 
“De wagen heeft in totaal ongeveer 110.000 euro gekost. Dat is niet min, maar het belang van een snelle, veilige en goed zichtbare MUG-wagen valt niet te onderschatten. Dankzij deze investering kunnen inwoners en instellingen van de regio Geraardsbergen blijven rekenen op een snelle adequate hulpverlening” vertelt dr. Lieven Vergote, medisch diensthoofd Spoedopname.
A.S.Z. Hartcentrum voert succesvol eerste percutane mitralisklep implantatie uit
Begin mei 2022 heeft de dienst Cardiologie van het A.S.Z. voor het eerst een percutane mitralisklep implantatie uitgevoerd voor de behandeling van een ´gedegenereerde´ mitraliskunstklep. Dankzij deze nieuwe technologie slagen de cardiologen van het A.S.Z. erin om ook patiënten die geen openhartoperatie meer kunnen ondergaan toch betere kansen en een hogere levenskwaliteit te bieden.
De mitralisklep bevindt zich tussen de linker voorkamer en kamer en bestaat uit twee klepbladen die nauw op elkaar aansluiten. Deze klep zorgt er voor dat bloed niet terug kan stromen van de kamer naar de boezem wanneer het hart samentrekt. Deze klep kan lekken of vernauwen. Bij dit verschijnsel wordt er normaliter een mitralisklep bioprothese geplaatst a.d.h.v. een hartoperatie. Deze prothese gaat gemiddeld tussen 10 en 15 jaar mee. Wanneer deze klep begint te slijten of ´degenereren´, gaat deze klep vernauwen of ernstig lekken wat een hoog risico op hartfalen of overlijden met zich mee brengt. Een tweede hartoperatie bij een patiënt die vaak al iets ouder is of aan een of meer andere aandoeningen lijdt, is niet zonder gevolgen. In dat geval kan er nu ook percutaan, dit wil zeggen dat de behandeling via een katheter door de lies plaatsvindt, een nieuwe bioprothese geplaatst worden.
Onze dienst Cardiologie voert klepvervangingen via de lies dagelijks uit voor aortakleppen, echter werd dit in mei voor de eerste keer uitgevoerd voor zo een ´gedegenereerde´ mitraliskunstklep. De procedure verliep zeer vlot. Het grote voordeel? Een heroperatie van het hart kan vermeden worden, waardoor er een sneller herstel is met een kortere opname en snellere revalidatie nadien.
In het filmpje is te zien hoe de klepblaadjes van de oude bioprothese nagenoeg niet meer bewegen. Na het inbrengen van een ballon-expandeerbare klep via een ader in de lies, wordt de nieuwe klep ontplooid, vervolgens begint deze klep onmiddellijk te werken. Het hart kan zo terug ongelimiteerd bloed laten doorstromen van de voorkamers naar de kamers van het hart.
Dokter Liesbeth Rosseel, cardiologe A.S.Z.: "De structurele cardiologie is een tak binnen de geneeskunde die de laatste jaren enorm evolueert. Dankzij onze verschillende internationale samenwerkingen slagen wij er in om in ons hartcentrum deze innovatieve technologieën te kunnen aanbieden aan onze patiënten. In onze dagdagelijkse praktijk behandelen we nu zowel ziektes van de aortaklep, tricuspidalisklep, en nu dus ook van de mitralisklep via de lies. Wij zijn enorm trots om voor dit soort technologieën een voortrekker te zijn in België."
Splinternieuwe afdeling Geriatrie op campus Aalst
In juli 2022 opende de nieuwe geriatrische afdeling op campus Aalst. Deze gloednieuwe dienst telt 25 bedden en biedt alle comfort aan de geriatrische patiënten. Bovendien zijn er twee isolatiekamers voorzien voor patiënten met een infectie waarvoor speciale voorzorgsmaatregelen gelden. In alle kamers is er een afzonderlijke inloopdouche en een verhoogd toilet voorzien. De patiënten kunnen ook in alle veiligheid verplaatst worden met de tillift op elke kamer. De patiëntenkamers ogen licht, modern en groot. Tevens beschikt deze nieuwe dienst over een mooie dagzaal en een ruime kinézaal.
Kwaliteitsvolle zorg binnen een warme & huiselijke sfeer
“De doelstellingen van een geriatrische dienst zijn, naast het behandelen van de acute pathologie, een streven naar maximale zelfredzaamheid en onafhankelijkheid, verbetering van de levenskwaliteit en bevordering van de reïntegratie in het thuismilieu of thuisvervangend milieu en zo nodig met ondersteuning van een sociaal netwerk. Deze splinternieuwe dienst Geriatrie focust op dat totaalplaatje van patiënten. Het doel van deze vernieuwingen is om de dienst maximaal aan te passen aan de noden van oudere patiënten. Bij de inrichting werd de nodige aandacht besteed aan een gezellige, huiselijke uitstraling” vertelt dr. Veerle Immegeers, diensthoofd Geriatrie A.S.Z.
“Veel lichtinval, een groene omgeving en fotowanden, … Over elk detail is nagedacht. Onderzoeken (o.a. College Bouw zorginstellingen en de Gezondsheidsraad) tonen aan dat natuurfoto’s als onderdeel van de helende omgeving een stressverminderend en geruststellend effect op patiënten hebben. En op deze manier bijdragen aan het welzijn van de patiënt. Onze patiëntenkamers zijn aangepast aan zowel het comfort van patiënt als van de medewerker. Een aangename en professionele werkomgeving voor medewerkers is een prioriteit voor onze organisatie, alle diensten krijgen dan ook veel inspraak tijdens de verbouwingswerken zodat de vernieuwde afdeling ook aangepast is aan hun noden” aldus Alain Parewyck, administratief directeur A.S.Z.
Een multidisciplinaire aanpak is essentieel
Geriatrie of ouderengeneeskunde is het specialisme dat zich richt op  preventie, diagnostiek en behandeling van ziekten die een gevolg zijn van veroudering (zoals geheugenstoornissen, osteoporose, hartfalen..) of sterk beïnvloed worden door de leeftijd van de patiënt (zoals frequent  vallen, verwardheid..). Typisch voor de geriatrische patiënt is het voorkomen van meerdere ziektes tegelijkertijd met soms een atypisch ziekteverloop.
Ouderen zijn regelmatig wat kwetsbaarder en herstellen minder snel bovendien kan ziekte snel leiden tot een verlies van zelfstandigheid. Het heeft vaak een grote invloed op het psychisch functioneren. Daarom bestaat het geriatrisch team uit verschillende disciplines, die niet enkel aandacht hebben voor lichamelijke aandoeningen, maar ook voor andere facetten van het welzijn van de patiënt. Dit multidisciplinaire team is erop gericht de kwaliteit van leven en zelfstandigheid van de patiënt zoveel mogelijk te waarborgen en te versterken.
Zo bestaat het geriatrisch team uit geriaters, arts-assistenten in opleiding, verpleeg- en zorgkundigen, kinesisten, logopedisten, psychologen, ergotherapeuten, diëtisten, sociaal werkers…
Symposium ‘A glimpse into the future’ een waar succes
Naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van het A.S.Z. Hartcentrum organiseerden onze cardiologen een symposium in het mooie cultuurcentrum De Werf in Aalst. Het multidisciplinaire team ontving maar liefst 500 genodigden voor een boeiend congres met de laatste inzichten en ontwikkelingen op het gebied van de cardiovasculaire zorg. 
Geslaagd symposium met (inter)nationale topcardiologen
Na een welkomstwoord van dr. Michaël Rosseel, diensthoofd Cardiologie A.S.Z., ging cardioloog dr. De Bruyne van start met een toelichting rond myocard infarct met normale coronairen. Prof. Mullens ging vervolgens verder met de nieuwste behandelingen bij hartfalen. Prof. De Pooter sprak over de fysiologische pacing van het hart en lichtte de nieuwe techniek Bundle Branch Pacing uitgebreid toe. Prof. De Backer sprak over de toekomst van de percutane behandeling van kleplijden. Nadien kwam prof. Loeys aan de beurt met een interessante toelichting over de impact van cardiogenetica op de klinische praktijk. Tenslotte bracht prof. Parati een belangrijke uiteenzetting over de nieuwste inzichten en behandelingen van arteriële hypertensie. Het congresprogramma en de prominente sprekers werden door de aanwezigen zeer gewaardeerd. We sloten de dag af met een walking dinner om het 25-jarig bestaan van ons hartcentrum te vieren. Kortom: het A.S.Z. kijkt terug op een zeer geslaagd congres!
Innovatieve en patiëntgerichte zorg in het A.S.Z.
Tijdens dit congres werden verschillende innovatieve technieken voorgesteld die reeds worden toegepast in het A.S.Z.  De dienst Cardiologie wil inspelen op technologische ontwikkelingen en zet sterk in op het verlenen van patiëntgerichte zorg.
Zo is Bundle Branch Pacing een vrij recente en nieuwe pacingmodaliteit waarbij men de elektrische stimulus van de pacemaker aflevert in de directe nabijheid van de linkerbundeltak. Dit zorgt voor een natuurlijk samentrekken van de hartspier wat hartfalen vermijd en de inspanningstolerantie van de patiënt verbeterd.  Het A.S.Z. is één van de weinige hartcentra waar deze techniek vaak wordt toegepast.
Als eerste in België heeft het A.S.Z. hartcentrum in 2021 een lekkage van de tricuspidalisklep behandelt met de nieuwste generatie PASCAL clips. De tricuspidalisklep is één van de vier hartkleppen die zich bevindt tussen de rechterboezem en de rechterkamer van uw hart. Deze hartklep zorgt ervoor dat het bloed alleen vanuit de rechterboezem naar de rechterkamer kan stromen en niet andersom. Patiënten met een ernstig lek van de tricuspidalisklep ontwikkelen op termijn hartfalen, wat leidt tot kortademigheid, verminderd inspanningsvermogen en een verhoogde kans op overlijden. Het A.S.Z. behandelt lekkage van de tricuspidalisklep percutaan, dit wil zeggen via een katheter in de lies. Ons hartcentrum voert hiervoor percutane 'clipping' procedures uit, dit is een nieuwe techniek waarbij de klepblaadjes met behulp van een of meer clipjes naar elkaar toe worden getrokken. Hierdoor is er een afname van het lek, waardoor het hartfalen beter onder controle is, en ook de patiënt zich een heel stuk beter voelt. 
Ondertussen is het A.S.Z. expertisecentrum voor behandeling van de tricuspidalisklep. Zo wordt ook nog de CAVI-procedure regelmatig uitgevoerd. Bij deze methode worden er twee kleppen geïmplanteerd via de lies. De twee zelf-expandeerbare bioprotheses worden ontplooid ter hoogte van de twee ingangen van de rechterharthelft. Zodoende geeft de lekkage van deze tricuspidalisklep geen stuwing meer naar de lever, nieren, onderste ledematen en het hoofd. Dit leidt tot een betere controle van het hartfalen, waardoor patiënten terug beter kunnen ademhalen, een groter inspanningsvermogen hebben en minder vocht ophouden. Deze nieuwe techniek wordt internationaal slechts in enkele centra uitgevoerd en wereldwijd zijn er nog maar weinig patiënten behandeld op deze manier.
Patiënten met onbehandelbare ernstige arteriële hypertensie kunnen in aanmerking komen voor renale denervatie. Dit is een baanbrekende techniek waarbij de bezenuwing van de nier wordt onderbroken. Deze techniek wordt enkel overwogen bij patiënten met een persisterende ernstige hoge bloeddruk. Renale denervatie gebeurt echter best in studieverband zodat de techniek nog verder gevalideerd kan worden. In het A.S.Z. werden reeds verschillende patiënten behandeld.  ​​​​​​​​​​​​​​

Misschien vind je volgende pagina's ook interessant:

Terug naar boven